demisia

Demisia și identificarea valorilor proprii – Studiu de caz

Pentru a proteja intimitatea clientului numele a fost schimbat.

Tânără, dornică să aducă o schimbare de mai bine în rândul persoanelor defavorizate. Aceasta este Ștefania.
Însă astâzi nu își arăta strălucirea din privire. În schimb privea spre pământ și era tristă.

– Nici nu știu de unde să încep… Am avut o zi plină de reproșuri. Nu merit asta.
De atâția ani îmi fac treaba. Respect fiecare termen limită. Alții din echipa au încercat să facă ce fac eu și de fiecare dată au eșuat.
Și care este răsplata mea? Reproșuri că nu ma implic destul în organizație? Că nimeni nu știe ce fac eu pe departamentul meu; zic ei?

În ultimul an Ștefania se confrunta tot mai des la locul de muncă cu presiuni. Șeful voia ca Ștefania să lucreze mai mult, însă fără să îi ofere vreo compensație. Și chiar dacă Ștefania îndeplinea deja sarcini pentru care nu era plătită și nici nu erau în fișa postului, se cerea încă mai mult de la ea.

– Am încercat să las lucrurile să treacă de la sine. N-a mers. Am încercat să iert. N-a mers. Am încercat să vorbesc cât mai puțin și doar despre muncă. N-a mers. Nu știu ce să fac. Nu pot să plec după ce am investit atât timp cât și resurse în acest loc.

Astâzi ceva era diferit pentru Ștefania. Voia să-și clarifice situația și să ia o decizie: dacă mai stă sau își dă demisia. Astfel a recurs la Coaching.

– Poți să mă asculți? m-a întrebat. Simt nevoia să îmi aranjez gândurile înainte să iau o decizie.

Ce te leagă de locul de muncă?

Puteam să văd dezgust pe fața Ștefaniei în timp ce spunea că ar putea să rămână la actualul loc de muncă. Dezgustul este un semn de respingere, la fel cum ne strâmbăm din nas la mâncărurile care nu ne plac.

În schimb când vorbea de posibiliatatea demisiei, fața îi încremenea și ochii i se faceau mari, semn că îi era frica de această variantă. Frica semnalizazeă pericolul, necunoscutul. În aceste momente căutăm să acumulăm cât mai multe informații despre situație, astfel încât să ne gasim punctul de siguranță.

– Care sunt motivele pentru care vrei să rămâi? Am întrebat.
– Banii. Eu ce o să fac dacă nu am loc de muncă? Nu o să am bani. De când am început să lucrez, n-a fost o zi fără să am siguranța locului de muncă.
– Și dacă ai rămâne fără loc de muncă, chiar nu ai pe nimeni care să te susțină până îți găsești alt loc de muncă? Soț, familie, prieteni nu ai?

Izbucnește în plâns și printre lacrimi spune un “Ba da”, parcă surprinsă și ea de răspunsul ei.

Acesta era momentul în care realiza că era obișnuită să aibă singură grijă de ea și niciodată nu a luat în calcul suportul pe care îl are de la cei apropiați.

Se șterge de lacrimi și întreabă:
– Și eu ce fac acum?
– Chiar. Ce faci? o provoc eu să-și găsească răspunsul. Pentru că în coaching, clientul are cele mai bune soluții. Coach-ul are rolul de a identifica momentul potrivit în care să pună întrebarea potrivită și astfel să-l invite pe client la introspecție.

– Îmi este frică că nu voi avea bani. răspunde ea rapid, parcă încercând să treacă peste întrebare.
– Chiar nu o să ai bani? Am provocat-o.
– Am ceva economii… Însă mă simt nesigură fără loc de muncă.
– Și dacă ai demisiona. Ce se întâmplă?
Din nou se vede frica pe fața ei și după un timp cu vocea nesigură spune:
– Sunt legată de bani.
– Ești legată de bani?
– Da.

Adesea creăm atașamente față de lucruri și de concepte, pe care uităm să le evaluăm sau să le punem sub semnul întrebării în momentele de criză. În cazul Ștefaniei, banii reprezentau siguranța ei în fața vieții. Experiențele din copilărie o învățaseră că viața este grea și trebuie să lupți pentru supraviețuire. Astfel frica ei despre bani era justificată, mai ales că era legată de supraviețuire în cel mai concret mod. Între bani (implicit locul de muncă) și viață exista semnul egal.

Unde este legătura dintre tine și bani?

În timp ce îmi căutam portofelul, Ștefania a rămas pe marginea scaunului confuză și cu privirea în jos. Nu a observat când m-am apropiat de ea și am întrebat-o:
– Ești legată de bani? în timp ce arătam spre banii pe care îi țineam în mână.
– Da. Răspunde ea fără să ridice privirea sau măcar să observe că sunt în picioare la un pas distanță de ea.
– Ești legată de asta? Întreb eu, arătând banii din mână.

Ea ridică privirea și confuză pentru câteva clipe amuțește. Așă că întreb încă o dată, în timp ce las banii pe podea:
– Ești legată de banii ăștia? Unde este legătura asta?
Mai întâi ba se încrunta, ba se mira, privind înspre bani. După câteva clipe se ridică, ținându-și privirea la bani și încercând parcă să văda, să simtă ce legătură este între ea și bani.

Până în acel moment Ștefania personificase banii, dându-le viață și drept asupra ei. Însă acum în contact cu povestea care până acum era inconștientă și pentru că avea banii în fața ei, putea să vadă că sunt doar hârtii. Iar banii au valoare doar pentru că noi am ales această convenție. Fruntea a început să i se descrețească și să-și îndrepte spatele.

– Gata! Voi demisiona luni! spune ea voioasă.
– Și ce se va întâmpla după? Întreb.
– Păi, oricum va fi o lună de preaviz, apoi…

Urmează câteva clipe de tăcere în care ochii Ștefaniei încep să sclipească și un zâmbet larg se instalează pe fața ei. Apoi continuă:
– Cred că mă concentram prea mult la “pentru CINE lucrez”. Acum, cred că este important să mă concentrez “pentru CE lucrez”, la sensul muncii mele.

Acesta era momentul în care Ștefania începea să facă trecerea de la o viață în care se ghidase dupa valorile altor persoane, la o viață clădită pe valorile proprii.

A continuat să vorbească despre direcții în care poate să se îndrepte. Luând decizia să demisioneze și eliberându-se de presiunea situației, începea să-și dea voie să viseze la noi orizonturi. Orizonturi pe care ea însăși le voia. Și în timp ce își făcea noi planuri profesionale, îmi spune:
– Știi… senzația aceea pe care o ai când ești sigur de un lucru și așa se întâmplă? Așa simt eu acum. Totul va fi bine pentru mine. Nu știu tot ce voi face, însă simt că reusesc să iau ce este mai bun din ce va urma.

Coachingul NLP oferă cadrul în care poți să îți descoperi propriile valori. Pentru că descoperind valorile proprii (motivațiile profunde), gândurile și stările devin clare și astfel deciziile sunt asumate.


Dacă simți că relația ta cu locul de muncă nu este cum îți dorești și vrei să schimbi în bine asta, programează-ți ședința de coaching aici.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)