Despre mine

Mirel Jozsa - Coach NLP

Bine ai venit în acest spațiu. Numele meu este Mirel.

Contactul conștient și începutul călătoriei mele pe drumul dezvoltării personale a început în anul 2011.

Undeva în 2009 eram într-o perioadă în care îmi puneam întrebări despre cum pot să fiu indenpendent financiar. Descoperisem că nu am stofă de angajat și că vreau să am un program flexibil.

Am fost angajat în mai mult locuri, însa nu am stat mai mult de câteva luni într-un loc. Fie din cauza plictiselii, fie pentru că nu exista posibilitatea de a caștiga mai bine, fie pentru că nu mă interesa domeniul de activitate al firmei. Așa că mi-am spus că este pentru mine să am propria afacere sau cel puțin să fiu freelancer.

Domeniul online părea că are cel mai mare potențial pentru ce voiam eu. În acel moment vedeam beneficiile. Vedeam că așa pot să câștig în funcție de efortul și creativitatea mea, fără să fiu limitat de job. Vedeam că pot să fac ce îmi place, cum îmi place și că voi avea mai mult timp pentru mine. Ce nu vedeam însă erau costurile: banii nu vin sigur la lună (cel puțin la început), banii vin în măsura în care muncești, oferi un produs sau un serviciu valoros și vinzi.

„Unde ai văzut tu așa ceva?”
Când am spus ce vreau să fac celor apropriați s-au uitat la mine ciudat. Părinții, cu cele mai bune intenții, au ținut să mă pună în contact cu realitatea și credințele lor: „Noi nu am avut și nu avem pe nimeni în familie care să aibă propria afacere. Unde ai văzut tu așa ceva? Cum o să ai un caștig stabil din așa ceva?”. Mesajul era ‘nu se poate’.

Am început să citesc și să urmaresc activitatea unor personalități din zona de marketing online. A fost ciudat la început pentru că toate informațiile valoroase conțineau multe concepte și termeni necunoscuți mie. O bună perioadă m-am cufundat în studiu doar ca să devin familiar cu terminologia și apoi să înțeleg cum merg lucrurile.

Problema era că nu vedeam posibilități de reușită.
Am început să lucrez, însă rezultateale nu erau cele așteptate după mai bine de un an. Frustrarea creștea și simțeam că mă învârt în cerc. Citeam și aplicam. Și tot așa, însă fără rezultate încurajatoare. Acum știu că problema nu era cu ce știam. Problema era că nu vedeam posibilități de reușită.

Întâmplarea face că în acea perioadă citeam cu fascinație despre hipnoză. A mai durat puțin să aflu despre programarea neuro-lingvistică și să vad un filmuleț cu Richard Bandler (co-creatorul NLP-ului) ca să fiu încântat de idea de dezvoltare personală.

În 2011 am căutat toate școlile din țară care faceau cursuri de NLP și am ales Competent Consulting pentru că sunt (încă) singurii din Romania certificați de Richard Bandler. Și pe mine mă interesa NLP-ul așa cum îl văzusem la Richard.

Frici și riscuri
Am plecat la drum cu 2 frici: că dezvoltarea personală este un mumbo-jumbo, că nu funcționează și că NLP-ul este manipulare. Însă în ciuda fricilor, nevoia de schimbare era atât de mare încât am facut pasul.

În cele 7 luni ale cursului am descoperit că pot să funcționez mai mult în direcția pe care mi-o doresc, că pot să îmi controlez emoțiile cu mult mai bine și că dezvoltarea personală funcționează. Și funcționează fantastic când este facilitată de oameni pasionați și cu coloană vertebrală. În acest timp afacerea mea online a început să crească și să capete un caracter stabil (începeam să am clienți fideli).

Am început călătoria cu gândul la ce vreau eu să obțin. Însă, pe parcurs, observând că mă simt mult mai bine, că cei din jur validau ce simțeam și văzând schimbările palpabile în randul colegilor de curs, am început să descopăr că îmi face placere să ofer, să însoțesc oamenii în propriile lor calatorii de auto-cunoaștere. Am început să simt că am o stare de bine lucrând cu oameni care voiau să își depășească blocajele și să își împlinească aspirațiile.
Așa că în 2012 am urmat cu pregatirea în coaching, apoi cu alte formări. Am pornit cu frici și dorința de mai bine, însă nu îmi imaginam măcar că mi-aș găsi pasiunea – coachingul.

Suport și încredere
Și dacă suportul și încrederea pentru mine au făcut adesea cea mai mare diferență când am vrut să schimb ceva la mine, suport și încredere este ce ofer la rândul meu clienților care îmi calcă pragul.

Dacă ar trebui să fac un rezumat până în acest punct, acela ar cuprinde 2 idei centrale:
– singura constantă în viața este schimbarea. De fiecare dată când simt, când sunt conectat cu aceasta idee, provocările personale sunt mai ușor de depășit și mă concentrez pe ce am de făcut în loc să mă blochez în frică sau în negarea realității
– uneori facem cele mai mari salturi când facem lucrurile care ne sperie. Adesea ce ne sperie este faptul că nu cunoaștem în mod real obiectul fricii.

Ce fac și cu cine?
Fac coaching cu oameni care vor să exceleze, cu oameni care vor să descopere claritatea mentală și acordul inimii pe care să le folosească în viața lor. Lucrez cu persoanele pentru care prețul unei vieți nesatisfăcătoare este prea mare și de neacceptat.

Însoțesc tinerii să-și îmbunătățească performațele școlare, să-și armonizeze trăirile emoționale și să-și aleagă cariera în acord cu propriile lor interese și abilități.

Însoțesc adulții să-și optimizeze relația cu locul de muncă și să își pună în contact pasiunile din copilărie cu meseria actuală.

Cum fac?
Dacă pe lânga rezultatele pe care poți să le obții, te interesează și instrumentele pe care le folosesc iată o scurtă descriere. În ședințele de coaching folosesc cu precădere 2 elemente: tehnici specifice de coaching și NLP. Dacă uneori ascult sau alteori pun întrebări, scopul este ca fiecare ședință să îți aducă claritate (pentru decizii optime) și să îți aliniezi gândurile cu emoțiile (pentru energia de a pune în act soluțiile alese). Toate acestea au la bază cadrul pe care îl creăm împreună ca să îți ofere suport și încredere.

Însă dincolo de orice descriere a coachingului, o să descoperi ce este cu adevărat și ce benificii oferă în momentul în care vei avea experiența directă.

Poți să ai un prim contact cu o ședință de coaching citind studiile de caz prezentate aici. Însă, dacă ești hotărât să îți înfrunți fricile ca să îți urmezi visurile înscrie-te la coaching.