egoism si dragostea de sine

Diferențele dintre egoism și dragostea de sine

În acest articol vorbim despre criteriile prin care poți să deosebești egoismul de dragostea de sine autentică. În același timp vei descoperii 3 moduri pe care le folosim ca să interacționăm cu ceilalți și vei avea ocazia să alegi modul sănătos.

Se pare că uneori cu prea multă ușurință cădem în capcana învinovățirii. Ieri o prietenă îmi povestea cu oarece vinovație că și-a rezervat o zi pentru ea. O zi în care să meargă la masaj, să facă ce îi place și să se recompenseze, aparent fără un motiv anume. I-am zis că mă bucur să văd că se iubește pe sine. Raspunsul ei: ‘cred că sunt egoistă’.

Împreuna cu imaginea de sine și încrederea în sine, dragostea de sine este o componentă a stimei de sine. Dragostea de sine presupune să te iubești în ciuda defectelor. Dragostea de sine își are sursa în afecțiunea pe care o primim în copilărie. Fără doza sănătoasa de dragoste de sine rămânem în capcana lui ‘nu merit’ și lui ‘nu am dreptul’.

Fără doza sănătoasă de dragoste de sine, cu prea mare ușurință ne etichetăm greșit comportamente care de altfel sunt sănătoase și benefice. Imaginea cu efectele nefaste ale lipsei de iubire de sine devine completă dacă realizăm și faptul că am preluat falsa credința că dacă facem ceva placut pentru noi înșine nu este bine și că ar trebui ca ceilalți să fie pe primul loc în viața noastră, chiar cu prețul de a ne ignora propriile nevoi, dorințe sau aspirații.

Însă adevarul este că o viață sănătoasă se bazează pe a ne pune pe noi înșine pe primul loc în viața noastră și pe locul doi pe ceilalți. Și ‘acest loc doi’ este punctul care pe mulți îi derută. Dezvolt.

Numesc egoism atunci când ne punem nevoile pe primul loc, cu prețul de a face rău celorlalți. Exemplu: vreau să merg la piscină cu partenera. Însă ignor că este răcită și continui să insist să mergem împreună, chiar ajungând să ne certăm. În cazul ăsta propriile dorințe primează, însă ignor nevoile celuilalt. Alternative sănătoase de a-mi respecta dorința este fie să merg fără parteneră la piscină, fie sa mergem atunci când amândoi ne simțim bine.

Numesc durere atunci când punem nevoile celorlalți pe primul loc și ajungem să nu ne îndeplinim propriile nevoi. Atitudinea aceasta de ‘parinte al lumii’ este o cale sigură de a-ți asigura nefericirea. Daca continui să crezi că este bine să te sacrifice pentru ‘ce crezi că au nevoie ceilalți’, ia în calcul de ce se recomandă ca în avion în caz de pericol să îți pui masca de oxigen mai întâi ție și apoi celorlalți.

A mă pune pe primul loc înseamnă să îmi indeplinesc nevoile și dorințele, în timp ce respect nevoile celorlalți. În schimb egoistul fie se joacă doar cât timp îi sunt respectate regulile, fie își ia jucăriile și pleacă dacă trebuie să negocieze cu grupul regulile jocului. Un fel de ‘my way or the high way’. Binențeles mai există și egoistul care apelează la șantaj emoțional sau jigniri cand nu îi sunt îndeplinite dorințele așa cum vrea.

Simplu ilustrat, privind prin prisma durere/placere, tranzacțiile tale cu ceilalți ar arată cam așa în cele 3 scenarii:

Only me
– egoism, durere pentru tine (nu toți vor accepta relația toxică) și durere pentru cei din jur

First the others, then me
– satisfacție pentru cei care acceptă ‘sacrificiul tău’, durere pentru tine prin neîmplinirea propriilor nevoi și dorințe

Me first, then the others
– îți satisfaci nevoile și dorințele, oferi respect, negociezi (nu compromis) și satisfaci nevoile și dorințele celorlalți când poți

Acestea sunt doar câteva din tranzacțiile care au loc, în funcție de cele 3 scenarii.

Dacă ai stilul ‘my way or the high way’ și simți că vrei să colaborezi cu ceilalți și să obții mai multă placere din relațiile tale, însa nu știi cum să faci asta, hai la coaching.
Dacă obișnuiești sa îi pui pe ceilalți pe primul loc, însă înțelegi că dacă te vei pune pe primul loc vei putea cu adevărat să îi ajuți pe ceilalți, hai la coaching.

Îți doresc ce-mi doresc și mie: cât mai des să aplici ‘me first, then the others’.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)