invata din esec

Esecul – un pas inapoi sau inainte?

Se intampla sa avem parte de esec uneori, insa privind in jur observam cum pe unii ii pune la pamant, iar pe altii ii face mai buni. Intre paranteze se afla cei care incearca sa aibe o atitudine pozitiva, insa nu reusesc sa invete din esec astfel incat pe viitor sa valorifice noile lucruri invatate.

Am auzit adesea oameni incurajand sau incurajandu-se spunand: ‘un sut in fund este un pas inainte’. Insa putini dintre ei fac si ‘pasul inainte’. Oare ce ii diferentiaza pe cei care reusesc sa invete si sa profite de orice experiente? Au ei un creier mai mare, mai multa incredere sau sunt mai multa inteligenta? Nu. Insa ce au ei este Dorinta, Curiozitate si Vointa.

Dorinta este cea care ne semnaleaza ca avem o nevoie sau o aspiratie. Aceasta fiind ca o scanteie, pe care daca o incurajam creste pana reuseste sa ne lumineze calea. Si asa capatam si Viziunea drumului pe care putem sa-l urmam pentru a ne indeplini telul.

Napoleon Hill spunea: „Punctul de plecare al reusitei este Dorinta.”

Fara Curiozitate, Perseverenta ar fi doar ‘o moara stricata’ si am face aceleasi lucruri fara sa schimbam ceva. Curiozitatea este acea trasatura pe care o avem inca din copilarie. Ea ne trezeste interesul pentru a descoperi lumea. Cei care cresc si isi pastreaza sau isi redescopera curiozitatea sunt cei care pot vedea oportunitatile cu usurinta, cei care descopera ceva nou chiar si in ceva vechi.

Albert Einstein zicea: „Nu am niciun talent special. Sunt doar un Curios pasionat.”

Vointa este exprimarea Dorintei la nivelul intregului corp. Ea este capacitatea de concentrare a eforturilor noastre spre realizarea dorintei. Daca dorul exprima o nevoie care ‘pare’ departe, Vointa exprima certitudinea ca obiectivul va fi indeplinit. In acelasi timp, fara Vointa, Perseverenta nu ar avea combustibilul necesar pentru a se manifesta cand drumul pare greoi.

In loc de incheiere: “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning.” – Albert Einstein

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)