cum sa ai incredere in tine

Examenul încrederii sau cum să ai încredere in tine – Studiu de caz

Cu un ochi plângea, cu ceălălalt râdea. Cam așa arăta Diana la începutul ședinței.

‘Uf! Examenul ăsta.
L-am picat prima dată.
Acum îmi este frică să-l dau din nou.’
În prima jumătate de oră, Diana a povestit ce n-a mers prima oară, ce a învățat între timp, ce simte că încă nu stăpânește din materie și ce își propune să îmbunătățească.
Mintea ei părea să fie un escavator care găsea fiecare aspect care ar putea să nu meargă. Iar în timp ce făcea asta, pentru fiecare aspect identificat căuta soluții, acțiuni care ar putea remedia problema. Însă soluțiile oricât de logice sunau, erau însoțite de încordare. Mișcările corpului erau limitate, rigide, în timp ce mușchii feței se încordau tot mai tare.
De la data examenului picat, Diana reluase materia și îmbunătățise punctele slabe care au fost și motivul picării examenului prima dată. Cu toate acestea și cu toate strategiile de ‘tocit mai mult’ Diana simțea că îi lipsește încrederea.

‘Am nevoie de încredere.’
Așa își formula obiectivul Diana, la începutul ședinței de coaching.
Ca orice elev bun care a trecut prin sistemul de învățământ românesc avea deja o bună capacitate de a găsii acele elemente care nu sunt funcționale. Însă părea să nu se mai oprească din descoperirea posibilelor slăbiciuni.
Criticul interior este un real ajutor în identificarea punctelor slabe. Însă cand mecanismul intră într-un cerc vicios, este nevoie de STOP.
Pentru fiecare întrebare ‘Ce poți să faci? Ce poți să îmbunătățești?’ își propunea soluții de tipul: ‘să tocesc mai mult’. În ciuda faptului că părea pregătită din punctul de vedere al materiei studiate, continua să-și spună că trebuie să învețe mai mult. Însă în ciuda soluțiilor pe care le indentifica emoțiile rămâneau aceleași.

STOP
‘Când te-ai simțit bine ultima oara învățând sau dând un examen?’
‘Aaa.’ Ochii îi fugeau în toate direcțiile cautând un răspuns.
‘Dar ce treabă are asta cu problema mea?’ întreabă ea.
Într-un final aceptă provocarea și începe să-și amintească momente în care se simțea bine învățând. Ușor, ușor corpul a început să se relaxeze, așa că am revenit la ‘problema’.

‘Ce stăpânești foarte bine din materie?’
Își ridică privirea, zâmbește ușor și îmi spune ce știe cel mai bine din materie. Încrederea menționată la început ieșea acum la lumină în timp ce vorbea despre ce funcționează deja.

‘Ce poți să îmbunătățești la ce știi deja să faci ?’
Ochii se luminau tot mai mult și spiritul ludic își făcea simțită prezența, în timp ce Diana își confirma intuiția de la începutul ședinței și anume că soluția ei se află în atitudinea ei. Atitudine la care avea acces acum privind către ce poate și către ce știe deja.
‘Ce bine este acum.’ – spune ea în timp ce se lăsa pe spătarul scaunului.
‘Simt că o sa fie bine. Voi lua examenul.
Cred că va fi bine dacă mă concentrez pe ce mi se cere în examen și mai puțin pe ce știu sau ce cred că este cu adevărat important.’

L-am luat!!!
Două săptămâni mai târziu, când ne-am vazut, Diana spunea:
‘L-am luat!!! A fost foarte bine! Am sărbătorit nițel, dar mai am de sărbătorit.
Am fost și sunt foarte încântată că l-am trecut!’

Având ocazia să își amintească ce funcționează și în felul acesta să simtă contactul cu ce poate, Diana a reușit să își acceseze încrederea. Pare simplu și așa și este. Provocarea apare când tot mergem pe un drum care atinge un punct în care încetăm să mai avem beneficii. Pentru a facilita evoluția este nevoie să restabilim echilibrul firesc. Echilibru pe care Diana l-a atins privind și către ce funcționează aici și acum. Și pornind de la starea actuală (ce funcționează și ce nu funcționează) în contact cu încrederea găsim acțiunile potrivite. În felul acesta întrebarea ‘cum să ai încredere în tine?’ își găsește natural răspuns.

Intră în contact cu ce poți și găsește-ți acțiunile potrivite.
Alege pachetul de coaching care ți se potrivește aici.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)