cum sa reusesti sa faci ce iti propui

Îi greu maică…

Ți-ai propus că de mâine începi ceva nou? Un still alimentar sănătos, exerciții fizice în fiecare săptămână, să înveți pentru examen, etc? Și mâine își face apariția? Și odată cu ‘mâine’ se aude o voce interioară care-ți șoptește mieros, cald: ‘hai de mâine’? Și mâine rămâne un veșnic mâine? Și cu fiecare amânare se aude din ce în ce mai tare criticul interior care îți amintește că tot amâni, că nu te ți de cuvânt?

Când nu reușim să identificăm beneficii cel puțin la fel de mari pentru noul comportament, ne lovim de zona de confort, ‘lipsa de voință’ și amanare. Iar când spun beneficii, nu vorbesc despre beneficiile cunoscute doar rațional (ex. știi că este sănătos să faci mișcare pentru că așa ai auzit/văzut/citit). Când spun beneficii vorbesc în special despre criteriile emoționale (ex. simți că este sănătos și plăcut să faci mișcare).

Privită din perspectiva aceasta, părăsirea ‘zonei de confort’ poate fi facută cu ușurință. Pentru că o dată ce simți că vei avea mai multe beneficii ieșind din zona de confort, nu te mai confrunți cu amânarea ci iei contact cu entuziasmul și curiozitatea. Și până să îți dai seama capeți un nou obicei mai sănătos.

Și dacă tot am dat exemplu cu mișcarea, iată doar 2 motive (raționale) pentru care exercițiile fizice sunt benefice:
– declanșezi secreția unui număr de hormoni, printre care a endorfinelor, dopaminei, serotoniei. Iar asta învață creierul să ‘se bucure’ mai bine de momentele placute și să reducă durerea.
– îți crești încrederea, mai ales dacă din cand în când alegi să îți depășești limitele (ex. să treci peste senzația că nu poți să alergi mai mult sau mai repede). Vei descoperii că alte provocări din viață vor parea mai mici.
Dacă nu simți deja beneficiile exercițiilor fizice, te las să le descoperi făcând mișcare.

Simți că este momentul pentru o schimbare în viața ta și vrei să te asiguri că vei avea maximum de beneficii? Rezerva-ți întalnirea de coaching.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)