interviu sensei Hiroshi Ikeda

Interviu cu sensei Hiroshi Ikeda

„Experiența creează cunoașterea”

Am avut plăcerea să îi iau un interviu maestrului Hiroshi Ikeda (7 Dan Aikido Aikikai). Discuția a orbitat în jurul stilului în care abordează el practică artelor marțiale. Hiroshi Ikeda este cunoscut în rândul practicanților de Aikido, în special pentru abordarea sa unică din ultimii 8-10 ani. Și oricine a avut ocazia să îl vadă în acțiune, față în față, știe despre ce vorbesc.

Și cum indiferent de domeniul în care maestria umană se manifestă, aceasta poate fi replicată în alte domenii atâta timp cât acțiunile (convingerile, valorile, comportamentele) sunt cunoscute. Așa că iată cele mai importante aspecte împărtășite în timpul interviului, pe care poți să le testezi în domenii care te pasionează pe tine.

Ce te interesează în mod special când practici Aikido?
Propria mea dezvoltare. Cum pot să dezvolt Aikido. Cum pot să îmi dezvolt stilul. Fac asta pentru mine.

Cum reușești să anihilezi atacul?
Ține de minte (intenție). Dacă te astepți ca partenerul să își piardă echilibrul, și-l va pierde.

În momentul în care partenerul face priză (contact), știu că își va pierde echilibru.

(Aceasta convingere a apărut cel mai des în conversația avută. Și la fel ca în cazul altor persoane care excelează într-un anumit domeniu, convingerea fermă că ‘reușesc să reușească’ este una centrală.)

Cum știi că partenerul își va pierde echilibrul?
Practica… Dacă la inceput mișcările sunt largi, pe parcurs acestea devin tot mai mici. Apoi te miști în interior…

Imaginează-ți un bol în zona stomacului. Din centrul bolului poți să miști energia către margini. La început poți să practici mișcarea spre stânga și spre dreapta. În timp poți să faci asta în toate direcțiile (360°). Apoi când capeți precizie, poți să dezvolți viteza. Pentru asta trebuie să faci bolul mai mic, și mai mic, și mai mic.

Când cunoști tehnica (mișcarea corpului), în timp poți să te miști mai puțin corporal și mai mult în interior.

Centrarea este importanța. Multă lume crede că dacă își relaxează corpul este sufficient. Însă important este cum poți să ai mintea calmă. Pentru că dacă poți să creezi în mintea ta ce vrei, vei obține acel lucru. Spre exemplu: de la trist la bucuros.

Practica, indiferent de domeniu, trebuie să fie despre: cum poți crește.

Ce te motivează ca să practici Aikido?
Am studiat multe arte marțiale: Iaido, Kendo, Judo. Însă Aikido este foarte interesant pentru mine. Pentru că în Aikido nu există competiții poți să îți faci mulți prieteni. Acolo unde există competiții îți faci inamici. În schimb în Aikido căutăm să ne împărtășim experiența, cunoașterea.

Ce faci când nu reușești să influențezi echilibrul partenerului de antrenament?
Schimb mișcarea sau tehnica. Acesta este motivul pentru care este important să înveți tehnici multiple.

Experiența creează cunoașterea.

Ce faci când realizezi că lucrurile nu merg așa cum ai vrea?
Înseamnă că creierul nu funcționează.

Atitudinea ar trebui să fie aceeași cu cea pe care o ai când bei ceai. Ce diferă este mișcarea corporală. Atitudinea este aceeași. Tocmai de aceea este important să îți conectezi mintea (intenția) la corp. La început, în orice sport, înveți mișcări care pot părea ciudate la început. Însă pe parcurs creierul și corpul se conectează.

Ce este important pentru tine legat de practicarea acestei arte marțiale?
Am multe motive. Pot să îmi fac mulți prieteni. Pot să călătoresc în țări diferite. Însă cel mai important: pot să mă dezvolt. Este vorba despre cât de mult pot să cresc din punct de vedere tehnic, mental și uman.

Îmi place să mă dezvolt, pentru că nu am … o limită. De fiecare dată când cresc, descopăr un nou loc în care să ajung. Mă simt provocat. Fac asta pentru mine. Nu este nimeni și nimic care să mă forțeze.

Ce rol îți asumi față de societate practicând Aikido?
… comunicarea. Comunicarea cu alți oameni face pace.
Însă eu nu îi pot schimba pe ceilalți. Este misiunea lor să se schimbe.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)