invata in 3 pasi rapid si eficient

Învață în 3 pași rapid și eficient

Mi se întâmplă să cred ca ‘nu pot mai bine sau mai mult’ într-o anumită situație. Mai ales dacă lipsesc sau nu văd exemple reale de oameni ‘mai buni’ decât mine. Este un cerc vicios în care dacă accepți normalitatea grupului social, încet, încet această ‘normalitate’ este ridicată la rang de valoare.

Să dau un exemplu: prietenii, colegii, familia spun că este greu să înveți la chimie. Comportamentele și convingerile lor te pot influența, mai ales dacă nu îți place materia respectivă. Și ușor, ușor începi să gândești în aceiași termeni și să folosești aceleași scuze ca și ceilalți pentru care tu nu poți învăța chimie. Și ghici ce? Îți va fi tot mai greu să înveți materia respectivă, crezând că așa este normal. Însă dacă ai ocazia să întâlnești persoane care excelează, care învață cu plăcere chimia, ai ocazia să-ți pui întrebarea dacă oare nu poți și tu să folosești strategia lor.

Iată una dintre strategiile pe care le-am învățat (furat ;) ) de la un maestru de arte marțiale, care și-a dat voie să exceleze în ciuda convingerilor limitative ale celorlalți. Strategia sa de învățare accelerată este pe cât de simplă pe atât de eficientă:
1. Alege ce vrei să înveți și împarte informația în 3 părți principale.
2. Dacă ce vrei să înveți este complex, împarte fiecare parte principală în alte 3 părți.
3. Pentru fiecare parte (3 sau 3×3) folosește 3 viteze: încet, potrivit și rapid. În cazul în care ce vrei să înveți nu are legătură cu un sport, cu mișcarea fizică, schimbă cele 3 viteze cu 3 stagii de învățare sau cu 3 cicluri de învățare. Adică, pentru primul ciclu de învățare propuneți să reți informațiile componente. Pentru al doilea ciclu, relația dintre infromații. Pentru al treilea ciclu, imaginea de ansamblu.

Împărțirea informației în această structură face ușoară reținerea informației și ne oferă sentimentul plăcut că avem un plan clar de acțiune pentru a învăța. Strategia prezentată poate fi folosită și ca stil de predare.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)