cum sa fii autentic

Minciuna sau lipsa autenticității

Cu toții am mințit. Cu toții am mințit cel puțin o dată conștient. Fie ca să obținem ceva, fie ca să evităm ceva. Iar când spun minciună mă refer la orice deformare sau omitere.

Însa am observat că o dată cu recunoașterea minciunii, cel puțin în fața propriei persoane, se naște ocazia schimbării. S-a întâmplat să mint, de cele mai multe ori din rușine. Și de fiecare dată când realizăm că am mințit mă simțeam neplăcut, fals, lipsit de putere, lipsit de autenticitate. Așa că am început să îmi pun întrebări:

Ce vreau să obțin când mint?
În cazul meu răspunsurile au avut ca numitor comun ideea de om puternic, care știe/poate totul. Că doar trebuie să fiu un super-erou, nu? :)

Ce obțin cu adevărat?
Frustrare. Pe de-o parte pentru că realizam că nu știu/pot orice. Pe de altă parte pentru că realizam că nu am puterea să îmi asum ‘cum sunt’ (ce știu și cât pot) în acel moment.

Ce evit să obțin când mint?
Aici evitarea majora era să nu fiu perceput ca nepriceput. Chiar dacă adesea totul venea dintr-o încordare excesivă, susținută de gandirea că ‘trebuie fiu bun la toate ca sa fiu acceptat de ceilalți’.

Ce evitam cu adevărat?
Evitam să văd că nu eram autentic, că nu eram împăcat cu mine. Și când spun autentic mă gândesc la lucruri precum ‘în acord cu mine însumi’, ‘realist în ceea ce privește ce pot și ce nu’.

Bineînțeles că prin acest parcurs au ieșit la iveală mult mai multe provocări. Multe care s-au aranjat ‘de la sine’ după ce mi-am găsit răspunsul la întrebările legate de costurile și beneficiile minciunii.

Poți și tu să îți iei puterea înapoi răspunzându-ți la întrebările de mai sus.
Simți nevoia să fii însoțit în calatoria ta? Rezervă-ți întâlnirea de coaching.

Sursa imaginii: Freepik
Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)