cum sa inveti pentru examenul de Bacalaureat

Placerea si examenul de Bacalaureat – Studiu de caz

Pentru a proteja intimitatea clientului numele a fost schimbat.

Vali este un tanar in ultimul an de liceu care in ciuda incercarilor vietii continua sa viseze. Vrea ca viitorul sau job sa imbine doua lucruri care ii sunt dragi: calatoriile si marea.

Bacalaureatul – intre acum si viitor
Insa examenul de bacalaureat pare sa stea intre el si visul sau. Intrebandu-l cum isi evalueaza sansele sa treaca examenul, miscandu-si capul dintr-o parte in alta, imi spune:
– Cred ca o sa il iau, daca reusesc sa invat si la biologie.
Urmarindu-i reactiile, Vali cauta sa faca fata emotiilor contradictorii: placerea cu care vorbea despre ce vrea sa faca in viitor si nesiguranta situatiei actuale legate de examenul de bacalaureat. Cele doua parti nu se aliniau si era descumpanit.

„Dar nu merge”
Asa ca incepe sa-mi povesteasca:
– Biologia nu-mi place si pace. Este si mai greu pentru ca in ultimii doi ani nu am studiat biologie. Am incercat sa invat la biologie si nu am rabdare. E plictisitor sa tocesti.
Daca pana acum raspunsul lui era incarcat de ezitare in tonul vocii, dintr-odata se infurie si continua:
– Si la ce o sa ma ajute pe mine sa stiu cate stamine are nu stiu ce floare?
– O sa citesc mai bine busola cand voi fi pe mare?
In ciuda glumei (care mie mi s-a parut excelenta), Vali nu radea. Narile i se mareau cu fiecare respiratie si sprancenele se apropriau, semn ca Vali era furios. Furios ca nici una dintre incercarile sale de a invata la biologie nu functionase. Acum lucrurile erau clare in contextul in care Vali alesese Coachingul ca ultima solutie. Voia o solutie, chiar daca nu stia cum poate fi posibil.

Trebuie pentru ca Vreau
Se lasa linistea. Vali isi muta privirea in jos si isi schimba stilul de comunicare. Daca la inceputul sesiunii zambea usor si era deschis sa vorbeasca despre el, acum raspunsurile sale erau scurte si generale. Asa ca l-am invitat sa vorbeasca despre viitor:
– Ce se intampla daca reusesti sa treci bacalaureatul cu notele dorite? Cum evolueaza viata ta?
Usor, usor, incepe sa isi relaxeze fata si sa spuna care sunt motivele pentru care vrea un job bine platit, sa calatoreasca si sa aiba o familie fericita. Reusea cu usurinta sa contureze valorile sale de atractie iar emotiile si postura corporala confirmau ca Vali chiar vrea viata la care viseaza.
Insa lucrurile stateau diferit cand venea vorba despre valorile de evitare.
– Ce se intampla daca continui sa nu reusesti sa inveti? – l-am intrebat.
– Pai… nu e bine. …o sa fie rau.
– Mai exact, ce se intampla daca o sa fie rau?
– Pai… nu o sa iau bacul. Nu o sa pot intra la facultate. Nu o sa pot sa…
Pentru Vali scenariul in care nu reuseste ce si-a propus era un teritoriu neexplorat care trezea teama. Raspunsurile ii veneau greu, semn ca avea nevoie de timp sa se descopere.
Insa cu fiecare moment si cu fiecare raspuns chipul lui Vali se relaxa. Si in ciuda faptului ca ce s-ar intampla daca nu trece bacul nu era placut, Vali se vedea intr-o lumina noua. Se opreste brusc, si dupa o pauza de cateva clipe, spune hotarat:
– Daca nu il iau din prima, tot il voi lua pana la urma si voi face facultatea pe care o vreau eu. Asa ca trebuie sa invat si la biologie.
– Chiar trebuie? – il provoc eu.
– Da. Trebuie. Trebuie pentru ca Vreau.
Adesea ne este usor sa conturam viitorul la nivel mental, dar fugim sa descoperim ce evitam, ignorand semnalele emotionale precum frica. Insa in realitate ne este util sa descoperim atat valorile noastre de atractie cat si cele de evitare. Pentru ca, la fel ca in cazul lui Vali, ceea ce ne sperie initial poate aduce atat informatii cat si resurse noi pentru a ne indrepta in directia dorita. Iar resursele si cunoasterea de sine ofera claritate si usurinta in decizii.
Cu acel „Trebuie pentru ca Vreau” hotarat al lui Vali si cu programarea urmatoarei intalniri, se incheie prima sedinta.

Azi nu
In cea de-a doua intalnire, Vali a ales sa lucram pe imbunatatirea relatiei cu familia si sa continuam cu obiectivul legat de bacalaureat in sedinta urmatoare.
„Simt ca sunt motivat si reusesc sa invat mai usor la biologie. Insa simt ca pot mai mult si mai am de descoperit efecte ale primei sedinte. Asa ca vreau sa facem evaluarea obiectivului peste o saptamana.”

Ohhh da!
– Ei? Cum merge invatatul la biologie acum?
– Este bine. Este foarte bine. Invat repede si usor acum pentru ca mi-am descoperit locul in care pot sa invant: pe plaja.
– Cum? Pe plaja? – intreb eu curios.
– Da. Este incredibil. Acolo sunt relaxat si pot sa ma concentrez doar pe invatat.
Cand eram mic mergeam cu parintii pe o plaja pustie. Si imi aduc aminte ca, din momentul in care faceam primii pasi pe nisip, ne transformam. Deveneam alta familie. Era locul in care ne intelegeam si eram relaxati.
Asa ca acum merg sa invat pe plaja.

Cu fiecare cuvant, corpul sau se relaxa, miscarile erau tot mai largi si zambetul aparea pe fata lui Vali. Fiind clar ca experienta din copilarie oferea acces la o serie de resurse precum: incredere, relaxare, intelegere si armonie. Resurse care se potriveau manusa pentru a invata cu placere si usurinta.
Am continuat sa vorbim despre ce vrea sa faca dupa Bacalaureat cu educatia, cu jobul si cu familia.
Dupa mai bine de 3 luni de la prima sedinta, Vali a promovat examenul de Bacalaureat (inclusiv la biologie) in conditiile in care promovabilitatea in liceul sau a fost 15%.

Singura provocare pe care am mai avut-o pentru Vali a fost:
– Ce se intampla daca iti dai voie sa iei cu tine, in tine, starea pe care o simti cand esti pe plaja pustie?
– Hmmm.

Tocmai pentru ca nu este vorba despre nimic altceva in Coaching decat despre independenta, accesandu-si potentialul, Vali reflecta perfect provocarea tinerilor care pasesc cu incredere catre maturitate. Iar Coachingul NLP ofera cadrul perfect pentru astfel de schimbari rapide, durabile si cu efecte multiple in viata clientilor.

Daca si tu vrei sa pasesti cu incredere te invit sa iti programezi sedinta de coaching aici. Pentru ca fiecare persoana este diferita, sedintele de coaching NLP sunt personalizate.
Si daca vrei sa fii in cea mai buna forma pentru examenul de Bacalaureat, alte examene (admitere, licenta, examen scoala de soferi) sau ai obiective legate de alte arii ale vietii tale pot sa te insotesc ca sa iti descoperi increderea si cele mai bune solutii.

Mirel Jozsa

Mirel Jozsa

În calitate de Coach NLP, Mirel oferă suport celor care vor să înlăture obstacolele din calea lor, ca să își trăiască viața pe care și-o doresc. Este Coach NLP acreditat de ICI (Asociația Internațională a Institutelor de Coaching) și Society of NLP.
Mirel Jozsa

Ultimele postari ale lui Mirel Jozsa (vezi toate)